Home Hengsten Paarden Pony's Te koop pensionstalling Nieuws Stallen Stalcrew Fotoboek Contact
Stal Bolderman
Sportweg 3 | 3921 DP  Elst (Utr.)
Tel. 06-47 05 11 99

info@stalbolderman.nl
    Laurens rijdt clinic mee op trainersplatform. 20 - 10 - 2010
op maandag 18 oktober was Laurens met wouter uitgenodigd om een clinic mee te rijden van Adelinde Cornelissen.

KNHS Trainersplatform geïnspireerd door Francesco Wessels

 

Ermelo (KNHS) - Maandag 18 oktober was er in Ermelo een bijeenkomst van het KNHS Trainersplatform. De aanwezige coaches en trainers kregen deze middag een zeer inspirerend verhaal van Francesco Wessels. Centraal thema deze middag was coaching en didactiek.

 

Wessels is hoofdinstructeur van de Koninklijke landmacht en daarnaast werkzaam bij sportkoepel NOC*NSF. Twee op het eerste gezicht misschien heel verschillende werkterreinen, maar zo vertelde Wessels:  “Ze hebben ook heel veel raakvlakken. Een sportcoach en militaire leider moeten beiden mensen motiveren het beste uit zich zelf te halen.”

 

Theorie
De bijeenkomst van het Trainersplatform werd geopend door Maarten van der Heijden, technisch directeur van de KNHS. Van der Heijden komt oorspronkelijk uit het  onderwijs en was dan ook zeer enthousiast over het  thema van deze dag. “ik denk dat het verbeteren van didactische vaardigheden van instructeurs nog veel winst op kan leveren. Het is een gebied dat bij ons nog weinig belicht wordt.”

 

De zeer enthousiaste Wessels liet weten dat coaching en didactiek een combinatie van woorden is waar hij eigenlijk jeuk van krijgt: “Coaching en didactiek zijn niet per definitie met elkaar verbonden. Coaching is één van de tools om didactiek tot uitvoer te brengen; een vorm van begeleiding om inhoud te geven aan didactiek. In ons werk gaat het erom dat je er voor zorgt dat iemand doet wat hij moet doen, op het moment dat hij dat moet doen. De begrippen willen, durven en doen zijn daarbij sleutelwoorden. Wat je als coach ook nooit uit het oog mag verliezen is dat jij er bent voor de leerling en de leerling niet voor jou. De leerling wil iets en jij helpt daarbij,” aldus Wessels.

Na een verdere theoretische toelichting, die met illustratieve voorbeelden uit zijn carrière werden ondersteund, ging het gezelschap aanwezige instructeurs naar de rijbaan om in de praktijk aan de gang te gaan.

 

Praktijk
Dressuurtopper Adelinde Cornelissen en springruiter/instructeur Luc Steeghs waren deze middag bereid gevonden om als ‘ proefkonijn’  te fungeren. Zij gingen aan de slag met verschillende, voor hen onbekende, combinaties. De aanwezige instructeurs op de tribune gingen onder leiding van Wessels aan de gang met het benoemen van sterke- en verbeterpunten.
Deze beide relatief jonge instructeurs wisten hun leerlingen op een zeer enthousiaste en sympathieke wijze aan het werk te zetten. Zo konden dan ook rekenen op veel bijval vanaf de tribune. Uiteraard waren er ook verschillen in opvatting, maar die betroffen vooral zaken als het iets meer of minder tempo rijden, het al dan niet verder doorvragen, en afronden van lessen.

Wessels wist veel relevante reacties te ontlokken en daarna toe te lichten. “Als je het over didactiek hebt zijn de drie stappen; begin, kern en einde in een les belangrijk. Bij dat einde hoort een goede evaluatie van de training. Dat is vaak een ondergeschoven onderdeel maar het is zeer belangrijk. Door goed te evalueren waarbij leerling en trainer aan geven of ze hebben bereikt wat ze willen, heb je veel meer effect. Hetgeen dat aan de orde is geweest, blijft dan veel beter hangen. Je moet aan het einde van een training echt de ‘ kurk op de fles doen’.”
Illustratief was dat in de evaluatie aan het einde van deze middag dit weer nadrukkelijk terug kwam. Veel van de aanwezigen gaven aan dat inderdaad te weinig te doen, vooral omdat ze het zich voorheen nooit zo gerealiseerd hadden.  

 

KNHS Trainersplatform

Het KNHS Trainersplatform bestaat uit de allerbeste trainers, coaches en topruiters van Nederland. Het Trainersplatform is 'topsport gestuurd' en heeft als doel optimale prestaties in de topsport te stimuleren. In het Trainersplatform wordt gestreefd naar een hechte groep van bondscoaches, topruiters en toptrainers die openstaan voor uitwisseling van ideeën en ervaringen met collega trainers. Een belangrijk doel is kennisverbreding. Het Trainersplatform komt twee keer per jaar bij elkaar. Daarnaast worden er speciaal voor de leden van het Trainersplatform cursussen ontwikkeld en aangeboden op diverse gebieden zoals: communicatieve en didactische vaardigheden, psychologie van de topsport, mentale en fysieke begeleiding, etc. Het KNHS Trainersplatform is in 2002 vanuit het Rabo Talentenplan opgericht en inmiddels uitgegroeid tot één van de belangrijkste organen op het gebied van paardensport training in Nederland. Leden van het KNHS Trainersplatform begeleiden ook de talenten van het Rabo Talentenplan.(Bron KNHS)

<< Terug
Design & realisatie: Van Suilichem Communicatie BV